Bambuszról
Bambuszról

  Bambuszról

  A bambusz szárát alkotó rostokat - a lenhez vagy kenderhez hasonló módon - a textilipar, mint szálas anyagot hasznosítja, vagy a vegyipar kinyeri belőlük a cellulózt, és abból viszkózszálat készítenek szintén textilipari felhasználásra.

  A viszkózt leggyakrabban facellulózból (lucfenyő, erdeifenyő, bükkfa) állítják elő, egyes esetekben cellulózt más forrásból is nyernek erre a célra.

  Újabban viszont előtérbe került a bambuszból nyert cellulóz alkalmazása, amely nagyon gyorsan növő növény, emiatt erőteljesen hozzájárul a fenntarthatósághoz. Termesztése is környezetbarát.

  Gyakran úgy hirdetik a bambuszcellulózból készült viszkózfonalat, mint olyat, amely a facellulózból vagy a pamutlintersből készült („szokványos”) viszkózfonalnál jobb antimikrobiális tulajdonságú, ezt azonban az összehasonlító kutatás nem igazolta. (forrás: Wikipédia)
   
  Szóval, én nem szeretném túlértékelni ezt az anyagot, nem nevezném, hogy antibakteriális hatású, hipoallergén, vagy 100% környezetbarát, mivel ilyen jellegű tanulmányokat nem végeztem, és a készült kutatások sem támasztják ezen állításokat alá.

  Ami viszont biztos, (ezt én is kipróbáltam):
  - nagyobb nedvszívó képességgel rendelkezik, mint a hagyományos textil pelenka
  - pihe-puha selymes, lágy tapintású, szinte simogatja, kényezteti a baba bőrét.